header banner
Default

Dit is hoe je jezelf van het internet verwijdert


Klik hier voor een samenvatting van het artikel

Stappenplan: zo verwijder je jezelf van het internet

Het kan behoorlijk wat tijd kosten om jezelf te verwijderen uit alle zoekopdrachten, pagina’s en databases op het internet. Waarschijnlijk is het zelfs onmogelijk om iedere digitale voetafdruk die je online hebt achtergelaten, te wissen – maar je kunt een heel eind komen!

Wil je zoveel mogelijk info verwijderen? Dan kun je de volgende stappen volgen:

  1. Verzamel al je oude e-mailadressen.
  2. Verwijder Facebook.
  3. Verwijder alle andere social media- en berichtenapps.
  4. Sluit alle winkel- bezorg- en reisaccounts, apps en platforms.
  5. Spit je oude e-mails door, verwijder vergeten accounts en schrijf je uit voor nieuwsbrieven en diensten.
  6. Neem contact op met websites die je informatie hebben en verwijder verouderde informatie uit de Google-caches.
  7. Controleer of je e-mailadressen en telefoonnummer zijn gecompromitteerd in datalekken.
  8. Stuur verwijderingsverzoeken naar gegevensverzamelingsbureaus en -makelaars.
  9. Controleer internetarchieven zoals de Wayback Machine en stuur verwijderingsverzoeken.
  10. Verwijder als laatste je e-mailaccounts.

Als je alleen een manier zoekt om online anoniemer te zijn, kun je gebruikmaken van e-mailproviders zoals ProtonMail. Deze providers bieden anonimiteit en privacybescherming voor communicatie. Een VPN kan je IP-adres verbergen en veranderen, zodat hackers en anderen je echte locatie niet kunnen achterhalen. Wij raden NordVPN aan:

NordVPN

VIDEO: How to Remove Yourself From the Internet in 2022
Tom Spark's Reviews

Lees verder voor het volledige artikel. Hierin geven we stapsgewijze handleidingen over hoe je jezelf van het internet kunt verwijderen.

Er zijn verschillende redenen waarom je jezelf van het internet zou willen verwijderen. Als je een baan zoekt, wil je waarschijnlijk niet dat een potentiële werkgever een gênante foto of een oude beschamende tweet tevoorschijn haalt. Ook kan het zijn dat je je digitale voetafdruk wilt afschermen om cyberstalking, pesterijen en andere vervelende situaties te voorkomen.

Of je het nou voor bovenstaande redenen doet, of je hebt simpelweg behoeft aan een online pauze; je hebt je vast wel eens afgevraagd of je jezelf volledig van het internet kan verwijderen. Hoewel dit bijna onmogelijk is, kunnen we stellen dat je er aardig in de buurt kunt komen.

Denk je erover om aan de noodstop te trekken en voorgoed van het internet te verdwijnen? We hebben een stap-voor-stap handleiding samengesteld over hoe je jezelf (zo goed als) helemaal van het internet kunt verwijderen.

Verwijder jezelf van het internet in 10 stappen

Voordat je begint is het belangrijk om te beseffen dat dit niet binnen een dag geregeld is. Door het internet zoeken en jezelf van de pagina’s wissen is een erg tijdrovende inspanning. Sommige online platforms zullen je account bovendien pas na een maand of langer verwijderen.

Je hoeft de tien stappen ook niet direct allemaal uit te voeren. Ieder beetje helpt en je kunt op je eigen tempo door het proces gaan.

10 stappen om jezelf van het internet te verwijderen

Stap 1: verzamel je oude e-mailadressen

In een nu virale Twitter-thread, legt gebruiker @somenerdliam uit hoe je “99,9% van je digitale voetafdruk” van het internet verwijdert. Hij begint met de tip om al je oude e-mailadressen te verzamelen. Aangezien je veel online accounts en abonnementen zult moeten annuleren, heb je al je e-mailadressen nodig om dit te doen.

Hoe lang ben je al online? Weet je nog met welk e-mailadres je jezelf hebt aangemeld voor Hyves, Habbo Hotel, of zelfs RuneScape? Met die oude e-mailaccounts (en je huidige) heb je toegang tot alle websites, nieuwsbrieven en andere online diensten waarvoor je je in de loop der jaren hebt aangemeld.

Je zult weer in die accounts moeten komen en jezelf moeten wissen.

Stap 2: verwijder Facebook als eerste

Facebook is kampioen in het verzamelen van gegevens en het sturen van gerichte reclame. Hoewel Facebook erg schadelijk is voor je privacy, is er een belangrijkere reden om met dit platform te beginnen. Als je je eigen naam intypt, is je Facebook-profiel meestal een van de eerste zoekresultaten die je via Google te zien krijgt. Daarom moet je eerst je Facebook-profiel onvindbaar maken door je account te verwijderen.

Voordat je hiermee begint, is het goed om rekening te houden met gekoppelde apps en sites van derden. Denk bijvoorbeeld aan Spotify of TikTok, die de optie ‘inloggen met Facebook’ gebruiken. Als Facebook je enige manier is om in te loggen op deze accounts, kan dit later de zaken ingewikkelder maken. Ontkoppel deze accounts daarom eerst:

  1. Ga naar de instellingen binnen Facebook.
  2. Scrol naar beneden naar ‘Apps en websites‘. Hier zie je alle sites en apps van derden waarmee je via Facebook verbonden bent.
  3. Verwijder alle koppelingen en maak gebruikersnamen en wachtwoorden aan, zodat je eenvoudig op die andere accounts kunt inloggen.

De accounts die je hier vindt, zijn nuttig voor je in stap 5, dus zorg ervoor dat je ze noteert! Zodra je dit hebt geregeld, kun je Facebook verwijderen.

Nu je Facebook hebt verwijderd, kun je hetzelfde proces volgen voor je andere sociale media-kanalen. Vergeet ook dating-apps niet. Als je wilt dat je naam, foto’s, posts, comments en berichten van het internet worden verwijderd, moet je al je sociale media-accounts verwijderen.

Heb je hier hulp bij nodig? Wij hebben handige stappenplannen voor het verwijderen van een aantal platformen:

  • Instagram verwijderen
  • Snapchat verwijderen
  • TikTok verwijderen
  • Twitter verwijderen
  • LinkedIn verwijderen
  • Tinder verwijderen
  • Happn verwijderen
  • Parship verwijderen
  • Bumble verwijderen
  • Badoo verwijderen

Bekijk ook hoe je je YouTube-geschiedenis verwijdert en hoe je je Netflix-geschiedenis wist.

We begrijpen dat dit geen gemakkelijke stap is. Social media zijn echter slechts het topje van de ijsberg qua accounts. Onderzoekers van Kassa XL stelden in 2018 dat de gemiddelde Nederlander 25 online accounts heeft. In de Verenigde Staten zou de gemiddelde internetgebruiker zelfs 150 online accounts hebben. Tegenwoordig is dit aantal waarschijnlijk nog vele malen hoger.

Hoewel je niet alles hoeft te verwijderen om offline te gaan, zul je veel accounts moeten deactiveren. Zijn er accounts die je wel graag wilt behouden? Besteed dan extra aandacht aan stap 7 in dit artikel.

Stap 4: sluit shopping en e-commerce accounts

Deze stap maakt je leven misschien iets minder eenvoudig dan je gewend bent. Toch zul je ook deze drempel over moeten als je je online voetsporen wilt uitwissen. E-commerce, online shopping en bezorgdiensten en -websites bieden veel opties voor het achterlaten van beoordelingen of het sturen van marketing e-mails. Zelfs als je niet vaak reviews schrijft, zweven je profiel en naam waarschijnlijk ergens rond.

Dit betekent dus dat je je accounts moet opzeggen bij sites als Bol.com, Amazon of Zalando, maar ook bij Thuisbezorgd of Marktplaats en zelfs bij Airbnb en Booking.com.

Stap 5: verwijder vergeten accounts

Van sommige websites zul je weten dat je er een account hebt aangemaakt. Andere diensten zie je misschien over het hoofd, of je bent ze simpelweg vergeten. Ook kan het zijn dat je nog enkele ongebruikte accounts hebt openstaan.

Als je door je e-mails bladert, kun je zoeken op woorden als ‘Aanmelden‘, ‘Lidmaatschap‘, of zelfs gewoon ‘Welkom‘. Zo krijg je e-mails te zien die je hebt ontvangen bij het aanmelden voor allerlei diensten. Via deze e-mails kun je vervolgens direct naar de officiële websites gaan om je accounts te annuleren, of klantenservicemedewerkers vragen of ze je abonnement willen stopzetten.

Stap 6: haal je verouderde informatie van Google af

Je persoonlijke gegevens verwijderen van internet doe je uiteraard ook via Google. Zelfs na het verwijderen van accounts kunnen er nog verschillende pagina’s met jouw gegevens op Google staan. Google heeft weliswaar een speciaal aanvraagformulier om persoonlijk identificeerbare informatie (PII) te verwijderen, maar dit is over het algemeen beperkt tot pagina’s met gevoelige gegevens die kunnen leiden tot identiteitsfraude of doxing. Het gaat hierbij onder meer over je burgerservicenummer, bankrekeninggegevens, inloggegevens, je adres, telefoonnummer of zelfs je handtekening.

Dit aanvraagformulier kan dus nuttig zijn, maar toch zul je in de meeste gevallen zelf op zoek moeten naar pagina’s die jouw persoonsgegevens of contactgegevens hebben. Dit kan erg veel werk kosten. Stel: je googelt je naam en vindt een oud interview dat je een paar jaar geleden met je universiteit hebt gedaan. Je moet dan contact opnemen met de universiteit en vragen of ze de webpagina zelf willen verwijderen.

Zelfs als je verwijderingsverzoek ingewilligd wordt, kunnen je persoonlijke gegevens nog steeds opduiken in de cache van de Google-resultaten. Het kan een tijd duren voordat de algoritmen van Google alle door jou aangebrachte wijzigingen oppikken. Als je het proces wilt versnellen, kun je Google Search Console gebruiken. Hiervoor moet je iedere URL of afbeelding een voor een nagaan en een update aanvragen. Als deze ingediend en verwijderd is, zouden de resultaten weg moeten zijn. Een foto van Google verwijderen is dus niet zo eenvoudig als het lijkt.

Bekijk ons artikel over persoonlijke informatie uit Google-zoekresultaten wissen om te ontdekken hoe jezelf van Google verwijderen in zijn werk gaat.

Stap 7: controleer of je gegevens niet zijn gelekt

Zoekbalk op de website

Als je niet al je accounts wilt verwijderen, is er nog steeds een manier om jezelf online veiliger te houden. Je kunt controleren of een van je e-mailaccounts of telefoonnummers in de loop der jaren is gecompromitteerd in een datalek. Dit kun je controleren op de website haveibeenpwned.com.

Op deze website kun je jouw e-mailadres of telefoonnummer invoeren. De site checkt vervolgens of deze gegevens in cyberaanvallen of datalekken zijn voorgekomen. Als dit zo is, kun je aanpassingen maken, zoals het wijzigen of verwijderen van gebruikersnamen en wachtwoorden die mogelijk zijn gelekt. Houd er rekening mee dat alle accounts die niet uit de HaveIBeenPwned-resultaten kwamen, maar wel dezelfde gebruikersnaam of hetzelfde e-mailadres of wachtwoord hebben, ook risico lopen.

In het algemeen geldt dat het regelmatig aanmaken van sterke, unieke wachtwoorden en het inschakelen van multifactorauthenticatie altijd een goed idee is voor je cyberveiligheid.

Stap 8: neem contact op met datacollectiesites en -bedrijven

Ook nadat je al je accounts hebt verwijderd, kan je informatie achterblijven bij bureaus voor gegevensverzameling. Bedrijven verzamelen allerlei informatie over je als je daarvoor toestemming geeft – onder meer IP-adressen, het type apparaat dat je gebruikt, je browser en GPS-tracking op mobiel. Deze informatie kunnen ze doorverkopen aan leveranciers voor marketing- en reclamedoeleinden.

Een verzoek indienen voor het verwijderen van je gegevens is voor inwoners van de EU gemakkelijk geworden door de AVG-regels (Algemene Verordening Gegevensbescherming). Waarschijnlijk ken je niet alle databrokers die jouw gegevens in handen hebben. Voor hulp bij het sturen van dataverwijderingsverzoeken, verwijzen we je naar Incogni. Deze service stuurt de verzoeken namens jou naar allerlei databrokers. Je leest meer over deze online software in onze Incogni-review.

Stap 9: controleer internetarchieven

Er zijn projecten en websites, zoals de Wayback Machine, die openbare webinhoud verzamelen, opslaan en archiveren voor toekomstige generaties. Wellicht is jouw persoonlijke informatie ergens tussen deze archieven terechtgekomen.

Als je ooit een website hebt gehad, beheerd of gepubliceerd, zijn de pagina’s waarschijnlijk gelogd op de site. Misschien staat je oude Hyves-profiel ook in deze archieven. Wij konden bijvoorbeeld verschillende oude Hyves-profielen bekijken via de Wayback Machine. Om deze pagina’s te laten verwijderen, kun je per e-mail een verzoek sturen naar [email protected].

Stap 10: verwijder je e-mailaccount

We hebben deze stap als laatste gezet, omdat je je e-mailaccounts nog nodig hebt om de eerdere stappen uit te voeren. Zodra je denkt dat je jezelf van online zoekopdrachten en diensten hebt verwijderd, kun je eindelijk je e-mailaccount opzeggen. Je zult je account van Gmail, Hotmail, of welke provider je ook gebruikt, moeten verwijderen als je jezelf van het internet wilt wissen.

Let op: deze stap is ietwat extreem. Aangezien verschillende (overheids)instanties via e-mail communiceren, kan het lastig zijn om van belangrijke zaken op de hoogte te blijven. Als je nog niet toe bent aan deze stap, zorg er dan voor dat de privacy-instellingen op je Google-account optimaal zijn ingesteld, zodat Google zo min mogelijk gegevens kan verzamelen. Dit geldt voor alle accounts die je besluit te houden.

Neem voorzorgsmaatregelen voor de toekomst

Het is moeilijk om je een volledig offline leven voor te stellen. Wellicht heb je het internet nodig voor je werk. Ook zijn bank- en beleggingsapps online gegaan en is een groot deel van ons geld elektronisch. Dit zal alleen nog maar toenemen naarmate de populariteit van Bitcoin en andere cryptocurrency groeit.

Tenzij je je volledig wilt afzonderen, heb je waarschijnlijk nog steeds de behoefte om online te blijven – ook al wil je dit tot een minimum beperken. Dit betekent dat je in de toekomst misschien stappen wilt ondernemen om je anonimiteit en privacy online te beschermen. Hier zijn de belangrijkste om je op weg te helpen.

1. Gebruik een anoniem e-mailadres

Incognito-icoon naast een e-mailadres symboolJe kunt een burner-account aanmaken. Dit is een (tijdelijk) account die je niet koppelt aan je identiteit. Hiermee ben je online anoniemer.

Voor nog meer anonimiteit raden we je aan een anonieme e-mailprovider te gebruiken, zoals ProtonMail. ProtonMail is ontwikkeld door wetenschappers en is een van ’s werelds grootste aanbieders van beveiligde e-maildiensten met meer dan een miljoen actieve gebruikers. Zo kun je op een volledig anonieme manier e-mails versturen.

2. Vermijd Big Tech-browsers en -zoekmachines

Browservenster met vergrootglas en waarschuwingsdriehoekGoogle en Chrome zijn niet voor niets zo populair. Ze maken het leven namelijk simpeler en sneller. Daar staat tegenover dat de diensten enorm veel data van hun gebruikers verzamelen. Gelukkig zijn er genoeg andere zoekmachines en browsers die privacybewuster zijn.

Mozilla Firefox is ook een bekende en veelgebruikte browser. Toch verschilt Firefox van Google en Chrome op het gebied van privacy. De browser is al privacyvriendelijk en met een aantal aangepaste instellingen kun je Firefox zelfs als anonieme browser gebruiken. Wil je nog anoniemer zijn? Gebruik dan de Tor-browser. Neem voor meer aanraders een kijkje bij ons overzicht van de beste privacygerichte internetbrowsers.

Ben je op zoek naar een anonieme zoekmachine? DuckDuckGo is het meest gebruikte alternatief voor de Google-zoekmachine. Je kunt nog veel meer Google-services vervangen door privacybewuste diensten. Bekijk hiervoor onze lijst met de beste Google-alternatieven.

3. Gebruik altijd een VPN

Donkere laptop met daarop een VPN-schildAls je te allen tijde je privacy wilt beschermen, zijn er genoeg situaties waarin een VPN (Virtual Private Network) van pas komt. Wanneer je met een onveilige openbare wifiverbinding bent verbonden, zoals je die vaak vindt in cafés, vliegvelden en hotels, liggen je persoonlijke gegevens min of meer voor het grijpen.

Een VPN creëert een tunnel waarin je veilig kunt browsen. De VPN verandert je IP-adres en laat je verbinding maken met een van zijn beveiligde servers. Ondertussen zijn al je gegevens met militaire beveiligingsprotocollen versleuteld.

Door een VPN te gebruiken als je online gaat, blijf je dus anoniemer. Ben je op zoek naar een goede provider? Wij raden NordVPN aan. Deze provider is een van de beste VPN’s door zijn vele veiligheidsfuncties, hoge snelheden en betaalbare prijs.

Bezoek NordVPN

Heb je liever een gratis VPN? Dan raden we ProtonVPN aan. Je kunt het gratis VPN-abonnement combineren met een gratis anoniem e-mailadres.

4. Laat anderen weten dat je offline bent

Profiel-icoon omringd door smartphones met uitroeptekensZorg ervoor dat je familie en vrienden weten dat je deze uitdaging bent aangegaan. Als je geen sociale media meer gebruikt, word je niet meer getagd en gezocht, maar anderen kunnen nog steeds foto’s en posts over jou plaatsen. Stel de personen dicht bij je dus op de hoogte van het feit dat je zo min mogelijk persoonlijke informatie online wilt hebben. Laat ze weten dat je niet wilt dat er foto’s met jou erop worden geplaatst, of dat je naam wordt genoemd. Zo voorkom je dat je alsnog ongewild op het internet staat.

Stoppen met internet: een behoorlijke klus

Het uitwissen van al je digitale sporen is zeker een gedoe en vereist drastische maatregelen. Jezelf verwijderen uit online indexen en zoekmachines kost enorm veel tijd en werk, en je krijgt de klus waarschijnlijk nooit voor 100% geklaard. Met de stappen uit dit artikel kom je echter een heel eind.

Als je tevreden bent over het resultaat, is het alsnog zaak om ervoor te zorgen dat je daadwerkelijk offline blijft. Neem daarom extra stappen om je privacy online te beschermen. Anonieme e-mailadressen en browsers, en VPN’s houden je online veel veiliger en meer privé. Vergeet ook niet om je kennissen te informeren over je besluit en vraag ze om geen foto’s en andere persoonlijke informatie te plaatsen.

Hoe verwijder je jezelf van het internet? Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over hoe je je online sporen wist? Klik op een van de onderstaande vragen om het antwoord erop te lezen.

Hoe kun je jezelf wissen van het internet?

Neem de volgende stappen om jezelf van het internet te verwijderen:

  • Verwijder al je accounts op social media, al je messaging apps en je shopping-, bezorg- en reisaccounts.
  • Haal verouderde informatie uit de Google-caches.
  • Stuur opt-out verzoeken naar dataverzamelingbureaus.
  • Verwijder je e-mailaccount(s).

Wil je meer details en een uitgebreider stappenplan? Bekijk dan onze handleiding voor het verwijderen van jezelf van het internet.

Hoe kun je jezelf van Google verwijderen?

Om Google-zoekresultaten te voorkomen, moet je jezelf offline halen. Begin met het verwijderen van social media-apps en -accounts en ga dan verder met het stopzetten van andere accounts en diensten die openbare profielen hebben. Bekijk ons artikel over het verwijderen van persoonlijke informatie uit de zoekresultaten van Google voor meer uitleg.

Hoe verwijder ik persoonlijke informatie van het internet?

Om jouw persoonlijke informatie van het internet te verwijderen, moet je beginnen met het verwijderen van sociale media en andere accounts. Denk hierbij ook aan dating-accounts, shopping accounts, etc. Stuur vervolgens opt-out verzoeken naar databrokers en verwijder tot slot je e-mailadres. We hebben een gedetailleerde stap-voor-stapgids samengesteld om je te tonen hoe je jezelf van het internet kunt verwijderen.

Emi van de Ven

Eindredacteur

VIDEO: How to Remove Yourself From the Internet
Think Security

Emi heeft een achtergrond in internationale betrekkingen en veiligheid en is met name geïnteresseerd in overheidscensuur en internetvrijheid. Vraagstukken over online privacy en vrijheden worden door de digitalisering namelijk steeds vaker een politieke kwestie.

Bij VPNGids.nl houdt Emi zich bezig met het redigeren en schrijven van artikelen.

Sources


Article information

Author: April Kirby

Last Updated: 1702576803

Views: 1088

Rating: 4.8 / 5 (105 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: April Kirby

Birthday: 1941-07-12

Address: 41061 Patrick Plaza, Millershire, TN 18621

Phone: +3941944792480328

Job: Biologist

Hobby: Painting, Playing Piano, Stargazing, Bird Watching, Sculpting, Skydiving, Robotics

Introduction: My name is April Kirby, I am a receptive, rare, apt, priceless, tenacious, intrepid, exquisite person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.